Wortels en Vleugels logo

“Jezelf kennen en kinderen begrijpen is
waar
groei echt tot bloei komt.”

WERKWIJZE
PEDAGOGISCH PROFESSIONALS

Opstellingen & systemisch werk, systemische coaching en leiden met een systemische visie.

Opstellingen en systemisch werk is een manier om inzicht te krijgen in een systeem, zoals oa. een klas, groep, gezin, team. 

Met systemisch werken zoomen we uit naar het geheel en wordt er gekeken naar welke onbewuste patronen hebben geleid tot de situatie. Bij systemisch werk wordt er met en zonder opstellingen gewerkt en kan het over van alles gaan: groeps-,  teamdynamiek, gezin, professioneel handelen, probleemgedrag, iets in jezelf etc.  

Bij systemisch werk met opstellingen maak je een vraagstuk helder door personen, vloerankers, voorwerpen in de ruimte of poppetjes op tafel neer te zetten. Door naar dit beeld te kijken, het te ervaren en letterlijk stappen te zetten, krijg je nieuwe inzichten waardoor je voor goed anders gaat denken, kijken en doen.

Bij systemisch werken zonder opstellingen zullen er in de gesprekken systemische vragen en interventies toegepast worden. Dit kan ook met bijvoorbeeld een team met meerdere personen.  

Opstellingen en systemisch werk helpen je persoonlijk en professioneel te groeien, helpt je steviger te staan, meer kennis, inzicht en overzicht te krijgen in je klas, leerling, casus, gezin, groep of team. Je zult anders gaan handelen en denken, waardoor de situatie blijvend verandert en je als professional meer in je kracht komt te staan. 

Doordat ik mindfulness combineer met opstellingen en systemisch werk, blijven we met aandacht bij het proces en wat er zich afspeelt. Hierdoor ontstaat er rust, ruimte en een prettige sfeer.

"Werken vanuit de kern,
daar ligt de oplossing voor echte verandering"

Voor: Leerkrachten, kind-, ouder-, gezinscoaches, zzp’ers pedagogische werkveld, pedagogisch medewerkers etc.

Naast het ontvangen van coaching, training of begeleiding, leer je ook kijken vanuit systemisch perspectief. We gaan naar jouw systeem kijken, je klas en je relatie ten opzichte van de leerlingen, kinderen, ouders of gezin, ook wel systemische pedagogiek genoemd. Je leert jezelf, de groep en het gezin en wat jou daarin beïnvloed beter begrijpen. Doordat je het vanuit een ander perspectief gaat bekijken kom je steviger te staan, zul je met meer gemak in de groep, voor de klas of in het gezin gaan werken, blijf je beter in balans, loop je minder snel ‘leeg’ en krijgt weer meer werkplezier.

Voor: Schoolleiders, IB’ers, leidinggevende kinderopvang en pedagogisch coaches

Je leert over de invloed van systemen, zoals je team en de organisatie en ontdekt wat ze nodig hebben om te groeien. Vanuit dit systemische perspectief krijg je meer inzicht in jezelf als IB’er, coach of leider, de plek die je inneemt in de organisatie en hoe je je tot de kinderen verhoudt (ook wel systemische pedagogiek genoemd). Hierdoor kom je steviger in je werk te staan. Daarnaast leer je de systemische visie toe te passen, hierdoor ga je problemen eerder herkennen, loopt alles soepeler, weet je beter groei, samenwerking en balans in je team en werk te creëren. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Eerste sessie

In onze eerste sessie brengen we in kaart waar je tegenaan loopt en wat je graag (anders) wilt. We gaan meteen aan de slag.

We werken 1 op 1 en/of on-the-job (meekijken in de klas of groep).

werkwijzehoelangzand

Hoe lang

Elke 1 op 1 sessie duurt 90 minuten. Zo hebben we de tijd en ruimte om op jouw tempo tot de kern te komen.

Bij on-the-job-werken stemmen we samen de tijden af.

wooden-2562594_1920

Hoe vaak

Reken bij 1-op1 coaching op 3-5 sessies om tot inzichten en verandering te komen. 

Voor ‘Leiden met een systemische visie’ staan 5 sessies, waarin je systemisch leert kijken, denken en werken.

Het doel

Na elke sessie krijg je nieuwe inzichten en (systemische) kennis. Je leert jezelf beter kennen, staat steviger in je werk en krijgt weer meer energie en werkplezier.