De kracht van woorden: de bagage uit je kindertijd

Hoe onze kindertijd is verlopen, heeft een grote invloed op hoe we nu als volwassene zijn geworden. De ervaringen in ons vroege leven hebben positief bijgedragen of blijvende sporen achtergelaten. Hiertoe behoort ook wat er gezegd is dat veel impact heeft op de persoon die we nu zijn. In dit blog wil ik je meenemen in het effect van woorden uit het verleden, wat ouders en professionals kunnen doen en hoe opstellingen kunnen helpen bij het begrijpen en helen ervan.

De woorden die we als kind hoorden
De woorden of uitspraken die we van onze ouders, opvoeders of andere kinderen hoorden, zowel positief als negatief, vormen ons zelfbeeld en beïnvloeden ons gedrag. En soms hoor je dat stemmetje nog van je ouders, dat ene kind, begeleid(st)er of die juf of meester. Het heeft een diepe indruk op je gemaakt en wellicht is het ook regelmatig tegen je gezegd, waardoor het in je geheugen is gegrift. Het kan zelfs zo zijn dat je het als kind bent gaan geloven en naar bent gaan leven, vaak onbewust. Uitspraken die van invloed kunnen zijn:

“Je bent altijd zo gevoelig.”
“Jij kunt nooit normaal doen.”
“Jij bent gek.”
“Was je maar zoals je broer!”
“Jij kunt dat nooit.”

“Was je maar nooit geboren.”

Er zijn overigens ook liefkozende, goedbedoelde woorden die van invloed kunnen zijn, zoals het ‘voor altijd mijn kleintje zijn’ of ‘jij bent altijd zo schattig’. 

De impact van deze uitspraken is afhankelijk van hoe vaak ze gezegd worden en daarbij spelen ook de kindfactoren, ouderschapsfactoren en omgevingsfactoren mee. Ieder kind is namelijk anders, iedere ouder heeft andere vaardigheden en wordt beïnvloed door waar en met wie je opgroeit.

Als de uitspraken raken, kunnen ze het zelfbeeld aantasten en leiden tot een laag zelfbeeld, angsten, onzekerheid, relatieproblemen binnen de familie, emotionele problemen, gedragsproblemen, stress of lichamelijke klachten, zowel bij een kind als later bij een volwassene.

Woorden en hun betekenis
Woorden krijgen door onze ervaringen een persoonlijke betekenis en lading. Voor de één is bijvoorbeeld het woord ‘familie’ een fijne, prettige gedachte, voor de ander een koude, kille gedachte en weer een ander heeft er geen beeld of gevoel bij. Zo zijn er vele woorden en uitspraken die je kunnen triggeren. Sommige ben je je bewust van en vaak ook niet. Via Opstellingen van het Verlangen (uitleg IZR/Iopt) ontdek je die lading van woorden bij jezelf.

bron: www.izr-methode.nl

De invloed van woorden bij kinderen beperken 
Hoe kun je als ouder of professional helpen om de invloed van woorden op kinderen te verminderen? Hier zijn een aantal tips:

  1. Bewustwording: Ben je bewust van de kracht van je woorden en de blijvende impact ervan op kinderen. 
  2. Zelfreflectie: Kijk naar jezelf en ga voor jezelf na welke eigen overtuigingen en gedragingen je hebt.
  3. Sta open: Luister naar een kind als hij of zij aangeeft een opmerking niet fijn te vinden. En neem dit dan serieus. 
  4. Maak afspraken: Bespreek met kinderen welke invloed woorden kunnen hebben. Maak samen afspraken en geef complimenten als de kinderen positief met elkaar omgaan.
  5. Positieve woorden: gebruik stimulerende woorden bij kinderen die gaan over het proces, inzet en positief gedrag.
bron: platformmindset.nl

Door bewuster te worden van wat we zeggen en alert te blijven op het effect van onze woorden, zullen kinderen opgroeien met meer zelfvertrouwen. Door kinderen serieus te nemen in hoe ze uitspraken en woorden ervaren en ze niet weg te wuiven of bagataliseren, worden ze gehoord en voelen ze zich gesteund.

Opstellingen laten je anders kijken en maken je vrij
Merk jij als volwassene dat je nog steeds last hebt van de woorden of ervaringen? Dan kan een familieopstelling of een IZR/Iopt opstelling je helpen om te ontdekken welke invloed het op je heeft gehad, hoe je dit kunt transformeren en helpt je vrij te maken van deze conditionering. Zo kun je de emotionele last loslaten, gezondere overtuigingen creëren, persoonlijk groeien en meer jezelf zijn.

Of wil je als ouder of professional meer zicht op je gezin of een casus? Met opstellingen krijg je meer inzicht, achtergrond en kennis, zodat je meer begrijpt waarom het vastloopt, anders gaat kijken en je het dus vanuit de kern kunt veranderen.

Heb je nog vragen, wil je meer weten of wil je opstelling doen? Neem dan contact met me op. Ik help je graag verder.

Bronnen, inspiratie en tips:

De invloed van woorden uit je jeugd. Een rugzak uit het verleden.